Saftige græskarboller

Æbleboller med kardemomme og mandler

Efterårets giver anledning til årets pæneste gåture. Jeg kørte forleden gennem en passage med skov og høje, flotte trækroner smed en regn af efterårsblade henover bilen. Det er sådan noget, der gør mig glad helt ind i knoglerne. Hvor er det altså pænt og magisk. En anden ting efteråret har bragt med sig, er lækre, danske æbler. Min mormor har sørget for, at jeg er dækket ind med de lækreste af slagsen. Mange af dem har jeg spist helt som de er, men selvfølgelig bliver de også brugt flittigt, når jeg går i køkkenet. Senest har jeg bikset en omgang saftige, søde æbleboller med mandler sammen. De har smag og saft fra æblerne og knas fra nødderne samt et hint af kardemomme og et drys kanel. Jeg har rørt dem på røremaskine og de kan både laves som koldhævede boller eller på en lørdag i langsomt tempo.


Opskrift på æbleboller med kardemomme og mandler


Ingredienser:
 • 7 g gær
 • 6 dl vand
 • 1 dl surdej
 • 1 tsk kardemomme
 • 100 g havregryn
 • 200 g fuldkornhvedemel (eller anden grov meltype f.eks. grahamsmel)
 • 450 g hvedemel
 • 100 g mandler
 • 2 æbler, her har jeg brugt to Ingrid Marie æbler
 • 1,5 tsk salt
Fremgangsmåde:
 1. Opløs gær i vandet. Tilføj surdej og groft mel. Rør sammen.
 2. Riv æblerne på et rivejern, og kom i dejen sammen med salt og kardemomme.
 3. Hak mandler groft – kan også sagtens komme hele i. Rør dem i dejen.
 4. Tilføj hvedemel lidt ad gangen og rør på røremaskine eller i hånden. Ælt dejen smidig i ca. 10 min. Sæt til hævning i køleskabet natten over eller dæk skålen med et viskestykke og lad hæve på køkkenbordet til dobbelt størrelse i 1,5-2 timer.
 5. Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Hæld dejen ud på køkkenbordet og form vha en dejspatel. Placer på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad efterhæve i ca 15 min. Drys eventuelt med kanel på toppen, inden de bages i ovnen i 12-15 min. Skru varmen ned på 220 grader varmluft efter de første 5 min. Lad dem køle en smule ned, inden de nydes.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Saftige græskarboller