Månedens ønsker

Speltbrød med surdej

img_5006 30 Der er virkelig ikke noget bedre end et godt stykke brød. Det skulle da lige være at tilføje en anelse smør eller en skive ost. Over de sidste måneder har jeg eksperimenteret med surdej. Surdej er mel og vand, som har fermenteret ved stuetemperatur i 5-10 dage. Herefter kan det opbevares i køleskabet i et sylteglas og tages ud når det bruges i bagværk. For det optimale resultat skal surdejen tages ud 6-12 timer inden brug, da det er mest aktivt. Selvom surdej virker som en tidskrævende og kompleks proces, så er det simpelt, men dog mere tidskrævende end at benytte gær alene. Der findes mange forskellige guides til, hvordan du starter en surdej op, så det er blot med at søge på nettet. Det gode ved surdej er, at det giver et luftigt brød med sprød skorpe og god smag. Det er, hvad jeg vil beskrive brødet her som.  33


Opskrift på surdejsbrød med speltmel (ca. 4 mindre brød)


Ingredienser:

  • 7 dl vand (lunkent)
  • 15 g gær
  • 30 gram honning
  • 50 g surdej
  • 300 g groft speltmel
  • 450 g hvedemel
  • 13-15 g salt
  • olie

Fremgangsmåde

Opløs gær i vandet. Herefter tilføjes honning, surdej og groft speltmel. Brug gerne røremaskine, hvis du har sådan en til rådighed. Ellers røres dejen grundigt, hvorefter hvedemelen tilføjes lidt af gangen. Mængden kan variere alt efter, hvor flydende din surdej er. Sidst tilføjes salten og dejen æltes i røremaskine eller ved håndkraft i 10 min til den er elastisk. Smør et fad/skål med olie. Det er nemmest at bruge et flat fad med høje kanter. Eventuelt kan en plastikbøtte. Hæld dejen op i fadet. Nu skal dejen foldes. Dette gøres ved at løfte op i dejen, så den ene ende slipper fadet og foldes ind under dejen. Herefter vendes dejen en halv omgang og det samme gentages med modsatte side, samt de to resterende sider. Sæt dejen til at hvile en halv time og gentag herefter processen. Dette gøres igen efter en time. Du kan vælge at sætte dejen i køleskabet natten over, eller lade den hvile yderligere 30-60 min inden den vendes ud på et bord og deles i 4 vha. en dejskærer. Undlad at røre for meget ved dejen, så du bevarer luftigheden heri. Ovnen varmes op ved 230 graders varmluft. Lad bagepladerne blive i ovnen under opvarmningen. Placer brødene på bagepapir. Når ovnen er færdigopvarmet, flyttes brødene over på de varme bageplader og bages ved den høje temperatur i ca 10 min. Herefter skrues varmen ned på 200 grader og brødene bages yderligere 20-25 min. Brødene kan sagens fryses og tages op efterhånden.
31

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Månedens ønsker