Æblepandekager med kanel og karamel

En sund balance

IMG_1226 IMG_1227IMG_1229Sundhed, sundhed, sundhed – det fylder over alt, og vi hører om det alle vegne. Vi får bombet ind i hovedet, hvordan vi skal leve og spise for at leve længe og være sunde og raske. Men hvor går grænsen mellem det fanatiske og det usunde?

Siden jeg var lille har jeg ikke skænket sundheden mange tanker. Hvis jeg var sulten, spiste jeg. Hvis jeg havde lyst til slik, kage eller en nutellamad, ja, så spiste jeg det. Det gode var, at jeg slet ikke behøvede at skænke sundheden en tanke. Mine forældre sørgede for, at jeg spiste varieret, og jeg tog ikke på, selvom jeg ofte kom hjem til nybagt kage efter skole. Når jeg tænker tilbage på det, var det utroligt rart bare at få lov til at være barn og være fri til at spise, som jeg havde lyst.

Det var faktisk først omkring 7.-8. klasse, at jeg begyndte at overveje, hvad indbegrebet af sundhed overhovedet var. Det var nu ikke meget, jeg tænkte over det, og selvom jeg gerne ville være sund, så trak kagen altså noget mere. Jeg tror, det var i 9. klasse, hvor jeg for alvor mærkede presset fra omverden. Sundhed var i centrum, og det kunne mærkes i min omgangskreds. Jeg følte et pres, som i bund og grund nok var grunden til, at jeg startede i fitness – og den fik ikke for lidt. Jeg trænede mandag, tirsdag, torsdag, fredag og løb en tur hjemme om søndagen. Jeg forventede at se kæmpe forandringer på min krop, men der skete ikke det store. For selvom jeg trænede, så spiste jeg stadig, som jeg plejede. Det skal siges, at jeg på ingen måde var overvægtigt. Jeg var bare ikke helt tilfreds med min vægt, fordi jeg troede normalen var 5 kg mindre.

I sommerferien besluttede jeg mig for at tabe de kilo, jeg synes var for meget. Fra den ene dag til den anden skar jeg det usunde fra. Det var svært i starten, men pludselig blev det let – næsten for let. Lige siden har jeg kæmpet med den dårlige samvittighed, efter jeg har spist noget usundt, eller har taget en ekstra potion aftensmad. Jeg havde i høj grad dannet et billede af den mængde mad, jeg måtte indtage i løbet af en dag, og det er svært at ændre  på.

I dag føler jeg, at jeg har fundet min balance. For det er det, det hele handler om. Om at finde sin egen balance og lytte til, hvad man selv har det bedst med. For mig betyder det meget, at jeg spiser sundt. Jeg kan mærke det på mit humør, hvis jeg ikke spiser, som jeg plejer. Der er flere ting, som jeg ikke længere har lyst til, efter jeg har fundet ud af, at sundere alternativer ofte smager meget bedre. Jeg har lært at prioritere i forhold til mad. Jeg har fundet ud af, at spise kage ind i mellem, når jeg får lyst til det, og lært at lade være, når jeg ikke har. Jeg spiser i høj grad det mad, som gør mig gladere. F.eks. skal jeg helst have to stykker mørk chokolade hver aften sammen med en kop te, fordi jeg har lyst til det, og fordi jeg er overbevist om, at det er sundt for mig. Det er sundt at få søde ting i små mængder. Alt med måde er hemmeligheden, og her gælder det både sundheden og sukkeret. Du skal værken skære det ene eller det andet helt fra, men finde balancen mellem de to.

Til sidst vil jeg bare sige, at du i sidste ende skal lytte til dig selv. Du skal selvfølgelig ikke spise mørk chokolade, hvis du ikke kan lide det, eller aldrig mere tage forbi Mc. Donalds, hvis det gør dig glad. Husk også på, at det bliver en meget større nydelse, hvis du kun gør det engang i mellem.

Alt dette er skrevet ud fra mine egne erfaringer og oplevelser, og det er derfor ikke sikkert, at det er det rigtige for dig. 🙂 Har I fundet en balance i forhold til sundhed? Eller har I også oplevet, at føle jer tvunget til at leve op til et sundhedsideal?
IMG_1230

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Æblepandekager med kanel og karamel